FILM »NAJIN SVET«

 

V okviru projektov »Pozdrav ptic miru«, »Medvrstniško nasilje« in »Filmska vzgoja« izvajamo na šoli različne preventivne programe in aktivnosti, ki so ključnega pomena v procesu osveščanja učencev o različnih oblikah nasilja in o možnih posledicah takega ravnanja. 

Učencem od 5. do 9. razreda smo skušali približati zgoraj omenjeno problematiko s pomočjo korejskega filma »Najin svet«, ki smo si ga ogledali v petek, 8. marca 2019. Film ponuja vpogled v svet otroških odnosov, na videz preprostih, pa vendar polnih čustev. Učencem smo s filmom pomagali pri razumevanju nevarnosti socialnega izključevanja, saj je zelo pogost in nevaren pojav, posebej med mladimi. Film se dotakne problematike obrekovanja, izobčenja in socialnega izključevanja oz. tistega »tihega« nasilja, ki sicer ni fizično nasilje, ampak kljub temu lahko zelo boli.

Namen filma je bil spodbuditi učence k razmisleku o življenjskih tematikah in k ustvarjanju svojega pogleda na problematiko. Po ogledu filma je sledila evalvacija oz. pogovor o filmu, kjer so učenci izrazili svoje doživljanje o filmski izkušnji; nekateri učenci pa so z učitelji podelili tudi svoje osebne zgodbe, kar je za nas pedagoške delavce neprecenljivo.

 

Anja Segulin in Andreja Sinjur