Ogled časopisne hiše Delo

V petek, 24. 5. 2019, smo se učenci OŠ Dušana Bordona na povabilo Ekošole in projekta Mladi poročevalci za okolje odpravili v Ljubljano, kjer smo si ogledali časopisno hišo Delo.

Iz Kopra smo se odpravil ob 8.20 in se vozili približno uro in pol do Ljubljane. V glavnem mestu Slovenije smo se ustavili v parku, kjer smo pomalicali (in ob tem opazovali živahno veverico), nato pa se peš odpravili do časopisne hiše Delo.

Na ploščadi pred časopisno hišo smo se zbrali mladi novinarji iz različnih delov Slovenije. Zelo lepo so nas sprejeli in nas  popeljali po t.i. »Črni vdovi«, kot imenujejo znamenito Delovo stolpnico. Prijazen novinar nas je  pozdravil in nas peljal do velikega prostora, kjer so novinarji na računalnikih pisali oz. urejali prispevke za časopis. Predstavili so nam, kako nastaja tiskana oblika Dela, pa tudi, kako nastajajo članki za spletne izdaje.

 

Nato smo obiskali arhiv, kjer imajo shranjene vse originale časopisov, ki so jih napisali v preteklosti. Tam lahko vsak naroči kopijo izvoda časopisa ali članek iz obdobja, ki ga zanima. Izvedeli smo, da je za arhivske izvode veliko zanimanja in da ljudje velikokrat povprašujejo po starih izvodih časopisov, na katerih so bile morebiti objavljene njihove fotografije oz. se je takrat kaj pomembnega zanje zgodilo.

 

Na koncu smo šli v predavalnico, kjer so nam novinarji razlagali, kako pripraviti kakovostne prispevke in fotografije.  

 

 

Ob 14.00 smo zaključili z delavnico Mladih poročevalcev za okolje in se odpravili do avtobusne postaje, kjer smo se vkrcali na avtobus ter se odpeljali domov.

 

Timotej Konec in Matevž Kokol, 7. razred