Projekti pri pouku angleščine
Učenje jezika dobi pravo vrednost šele takrat, ko ga uporabimo za tisto, čemur je namenjen - sporazumevanje. V 6. b in 6. č smo se zato letos pri pouku angleščine lotili dveh projektov: učenci 6. b sodelujejo v projektu "Teddy Bear Exchange", v katerem bo naš medvedek odpotoval na Tajvansko srednjo šolo Huey Deng, mi pa bomo gostili njihovega. Eni in drugi bomo nato poročali, kaj se z njimi dogaja. V 6. č si bodo učenci s pomočjo razglednic dopisovali z učenci po svetu.
Nagradni natečaj
NAGRADNI NATEČAJ NA TEMO »SOLIDARNI OB NARAVNIH NESREČAH IN DRUGIH
HUMANITARNIH KRIZAH PO SVETU«
Naši učenci so v mesecu septembru sodelovali na nagradnem natečaju na temo » Solidarni
ob naravnih nesrečah in drugih humanitarnih krizah po svetu«. Razmišljali in pogovarjali
smo se o naravnih nesrečah, stiskah ljudi ter potrebi po solidarnosti in skrbi drug za drugega.
Učenci so z mentorji ustvarili likovne in literarne izdelke. Nekateri so razstavljeni v vhodni
veži šole.
Zapisala Edita Mezgec
Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani
Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani
Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Obeleževanje tega dne je pomembno za ozaveščanje o razsežnosti težave in morebitnih rešitvah na vseh ravneh.
V EU se vsako leto zavrže skoraj 59 milijonov ton hrane (131 kg na prebivalca), katere tržna vrednost je ocenjena na 132 milijard evrov. Več kot polovica odpadne hrane (53 %) se zavrže v gospodinjstvih.
V okviru organizirane šolske prehrane dajemo posebno pozornost odgovornemu odnosu do hrane. Na naši šoli bomo vse dni v letu, posebej pa še ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani posvetili temu posebno pozornost. Učence bomo spodbudili k temu, da razmišljajo o tem, kako bi tako v šoli, kot tudi doma zmanjšali količino odpadne hrane.
Vodja šolske prehrane Valentina Brzuhalski

Kemijsko raziskovanje
V okviru programa MOK z naslovom kemijsko raziskovanje, so se učenci, ki izkazujejo zanimanje za kemijo in naravoslovje udeležili Evropskega dneva razikovalcev na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Z zanimanjem so naredili nekaj kemijskih eksperimentov o lastnosti medu in prisluhnili predavanju strokovnjaka iz Čebelarske zveze Slovenije.
Nekaj misli učencev ob današnjem dnevu
"Rada imam med, najboljši je akacijev. Izvedela sem da v vodi ni glukoze. Izvedela sem da je matični mleček za matico in ga ne proizvaja ona sama. Izvedela sem da je kostanjev med najbolj grenek. Matica ima čip na sebi da lahko vedo kje je za tehnološke razloge. poslušali smo predavanje o čebelah. Ogledali smo si zanimive stojnice. Naredili smo tri kemijske poskuse. V prvem poskusu smo preverjali pH različnih medov v vodni raztopini, v drugem smo preverjali električno prevodnost medov v vodni raztopini, v tretjem smo preverjali prisotnost glukoze medu . V četrtem razvrščali različne vrste medov glede na kristalizacijo in gostoto . Med je bil zelo dober☺️. Med je bil odlicčn.I mel sem se dobro. Všeč so mi bili ekspieimenti. dober med mogoče. posiran med🐘💨. Všeč mi je bla vožnja z avtobusom. Ko smo probavali neko tekočino. In ko smo jedli. Ok. Super. Dobro. med je bil ful dober. Med njammjam. Dobro je bilo jest med. Vsak med je biu isti ma je biu dober. Všeč so mi bili laboratorijski poskusi in dober med."
Mentorici Tanja Š. Bužinel in Valentina Brzuhalski



INTERESNE DEJAVNOSTI 2023/24
Interesne dejavnosti pomagajo učencem pri sprostitvi in poglabljanju na področjih, pri katerih želijo pridobiti nova znanja in izkušnje, se lahko krepijo ali izpopolnjujejo.
Učencem ponujamo dejavnosti iz različnih področij. Vabljeni, da si ogledate seznam dejavnosti (posodobljen pregled interesnih dejavnosti).
Nato pa izpolnite prijavnico, ki jo dobite pri razredničarki ali pa jo natisnete sami tukaj. Izpolnjene prijavnice izročite razredničarki.