Naša šola je vključena v ukrep Evropske unije »Šolska shema« od šolskega leta 2017/2018. V projektu delitve sadja in zelenjave bomo sodelovali tudi v tem šolskem letu.

Šolska shema je eden od ukrepov za izboljšanje prehranskih navad otrok in je del Resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015 – 2025. Namen tega ukrepa je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih.

V šolski shemi se otrokom v osnovni šoli brezplačno razdeljuje dodaten obrok sadja in zelenjave ter se jih skozi različne dejavnosti spremljevalnih izobraževalnih ukrepov povezuje s kmetijstvom, izobražuje o zdravih prehranskih navadah, lokalnih prehranskih verigah, ekološkemu kmetovanju, trajnostni pridelavi in preprečevanju zavržene hrane.

Pri izbiri vrst proizvodov v šolski shemi se upoštevajo predvsem zdravstveni in okoljski razlogi, sezonskost, raznolikost ter lokalna pridelava/predelava oziroma proizvodnja.

V okviru šolske sheme potekajo tudi dejavnosti našega manjšega šolskega vrta oz. visokih gred. Učenci (v okviru interesnih dejavnosti) pridelujejo in pobirajo zelišča, spoznavajo mediteransko rastje, pripravljajo razstave in organizirajo dejavnosti v povezavi s posebnimi dogodki (Svetovni dan čebel, Slovenski tradicionalni zajtrk), spoznavajo načine pridelave brez pesticidov in umetnih gnojil ter pomembnost samooskrbe.  

Na naši šoli bodo učenci enkrat tedensko brezplačno prejeli sadje in zelenjavo. Izbirali bomo sezonsko in ekološko pridelano sadje najbližjega proizvajalca oz. ponudnika. Sadje bo na razpolago cel dan na določenem mestu. Učenci bodo dvakrat letno sodelovali v anonimni anketi, ki jo vsako leto sestavi Agencija Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja. V okviru projekta bodo potekale izobraževalne in promocijske dejavnosti, v katere bodo vključeni učenci, delavci šole, starši in lokalni pridelovalci sadja in zelenjave. Nosilka projekta je Valentina Brzuhalski v sodelovanju z vodjo kuhinje.