Na Osnovni šoli Dušana Bordona Semedela – Koper je bil v novembru 2025 izveden učni scenarij Varno čez cesto v mesto! v okviru projekta RAČek. Učenci 3. razreda so na igriv in izkustven način spoznavali osnovna prometna pravila, pomen semaforja in prometnih znakov ter razvijali odgovorno vedenje v prometu.
Na prometni mreži iz obročev so se učenci navigirali kot pešci, se ustavljali pri rdeči luči, poimenovali prometne znake in iskali najvarnejšo pot čez cesto. Še posebej jih je navdušila skupinska naloga, pri kateri so morali iz šole domov priti po najvarnejši poti, ob tem so načrtovali korake, razmišljali o pravilih in sodelovali kot pravi prometni strokovnjaki.
V tretjem delu so vsebine povezali še z angleščino ter ob pesmi Traffic Light Song usvajali besedišče kot stop, wait, go, zebra crossing, car. Gibanje, glasba in igra so poskrbeli, da je znanje ostalo v glavi in v telesu.
Projekt RAČek omogoča povezovanje različnih učnih področij, spodbuja logično mišljenje, sodelovanje in digitalne kompetence ter dokazuje, da je učenje najbolj učinkovito takrat, ko je aktivno, igrivo in življenjsko uporabno.
Članek je nastal v okviru projekta RAČek, ki ga sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Evropska unija – NextGenerationEU. Projekt se izvaja skladno z Načrtom za okrevanje in odpornost v okviru razvojnega področja Pametna, trajnostna in vključujoča rast, komponente: Krepitev kompetenc, zlasti digitalnih in tistih, ki jih zahtevajo novi poklici in zeleni prehod, za ukrep investicije E: Celovita transformacija (trajnost in odpornost) zelenega in digitalnega izobraževanja.
Več si lahko preberete na https://projekt.sio.si/2025/11/26/varno-cez-cesto-v-mesto-racek-1-ucni-scenarij-v-sol-letu-2025-26-3-razred/
Tretješolci ta teden uživajo v šoli v naravi, kjer opravljajo plavalni tečaj. Včeraj so se podali na razburljiv nočni pohod, danes pa so preživeli ustvarjalno popoldne z izdelovanjem prekmurskega "štrka" iz krep papirja. Večer bodo zaključili v sproščeni in zabavni družbi ob bingu.
Dopolndneve preživimo na bazenu, kjer veselo plavamo.
Imamo se lepo.
V Prekmurju učenci tretjih razredov nadaljujejo s plavalnim tečajem in vsak dan postajajo boljši plavalci.
V sredo po kosilu so z veseljem pisali razglednice domačim ter se zabavali ob orientaciji v okolici doma. Dan so zaključili z večernim kinom.
Danes popoldne so spoznavali zanimivosti o vremenu ter se naučili prekmurske ljudske plese. Zvečer jih čaka še prava plesna zabava – disco!
Polni novih vtisov uživajo vsak trenutek šole v naravi.
Tradicionalni slovenski zajtrk na naši šoli
V petek, 21. 11. 2025 smo na naši šoli obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk, osrednji dogodek v okviru Tedna slovenske hrane. Prvo šolsko uro so učenci zajtrkovali skupaj s svojimi razredniki ter se ob prijetnem vzdušju pogovarjali o pomenu zdravega, lokalnega in ekološkega zajtrka. Spoznali so, zakaj je izbira domačih živil pomembna za naše zdravje, okolje in ohranjanje slovenske kulturne dediščine.
Ob tradicionalnih živilih – kruhu, maslu, medu, mleku in jabolku – so učenci razmišljali o povezavi med lokalnimi pridelovalci, naravo in našimi prehranskimi navadami.
V okviru Tedna slovenske hrane smo cel teden pri kosilu ponujali slovenske jedi, s čimer smo želeli učencem približati bogastvo domače kulinarike ter okusov različnih slovenskih pokrajin.
Na razredni stopnji so učenci dodatno izrazili svojo ustvarjalnost – izdelovali so različne likovne in tematske izdelke na temo zajtrka, hrane in čebel. Njihove izdelke si bo mogoče ogledati na razrednih oglasnih deskah in hodnikih šole.
Iskrena hvala vsem učiteljem za sodelovanje in podporo pri izvedbi letošnjega projekta, učencem pa za radovednost, ustvarjalnost in lepo dopoldne.
Skupaj ohranjamo zavest o pomenu lokalne hrane ter bogati slovenski kulinarični tradiciji.
Koordinatorica projekta Valentina Brzuhalski
TEDEN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
V tednu od 17. 11. do 21. 11. 2025, tudi letos naša šola sodeluje v projektu Tedenslovenske hrane, ki spodbuja k ponovnemu odkrivanju bogate tradicije domačih jedi ter prednosti lokalno pridelane hrane.
Zaključek projekta bo v petek, 21. 11. 2025 s TRADICIONALNIMSLOVENSKIM ZAJTRKOM, ki bo potekal 1. šolsko uro. Letošnji slogan se glasi »Moja izbira je slovenska hrana«. Zajtrk je sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolka, pri čemer vsa živila izhajajo iz lokalne, slovenske pridelave.
OBČINSKO TEKMOVANJE V ROKOMETU
V petek, 14. 11. 2025 se je v Areni Bonifika odvijalo občinsko tekmovanje v rokometu za starejše učence in učenke. Predstavniki naše šole so se pomerili proti Osnovni šoli Antona Ukmarja ter Osnovni šoli Koper. Fantje so obe nasprotni ekipi premagali in osvojili odlično 1. mesto, dekleta pa so si z eno zmago in enim porazom priborile 2. mesto.
Obema ekipama čestitamo za odlično rokometno predstavo ter borbenost na tekmovanju!
Učiteljica športa,
Tanja Vončina