V soboto, 9.11.2019, smo se učenci, ki obiskujemo NIP nemščina, odpravili že ob 7.00 na izlet v Avstrijo. Z avtobusom smo se peljali mimo Ljubljane, Celja in Maribora. Na poti nas je presenetila mavrica. Zanimivi sta nam bili tudi imeni počivališč Lopata in Zima. Videli smo hmeljišča, ki jih pri nas ne poznamo. Hmelj je glavna sestavina piva.

Ko smo prestopili mejo, smo v vsakem manjšem kraju opazili gasilski dom, umetne štorklje in hiše s strmimi strehami. Opazovali smo table in smerokaze ter se tako poskušali orientirati, kje je vrtec, šola, železniška postaja, gasilci, cvetličarna, igrišče ipd.

Pred čokoladnico Zotter nas je pričakal naš bivši sošolec, ki sedaj živi v Gradcu. Podjetje stremi k dobrodelnosti, ekologiji in biološkim sestavinam. Imajo 500 vrst čokolade in 400 vrst dodatkov. So pravična trgovina, kar pomeni: pravično plačilo za dobro opravljeno delo. Čokolado smo lahko pokušali na malih gondolah, tekočem traku, dvigalu, ladjicah. Z žličkami smo pokušali stopljeno čokolado na fontanah, pripravili smo si vročo čokolado, manjkala pa ni niti naribana.  

V kinu smo sedeli na vrečah, v katerih se tovorijo kakavova zrna. Predstavitveni film je trajal 20 minut. Govoril je o nastanku čokolade (od kakavovca v Indiji in na Madagaskarju, do kakavovih zrn in končnega izdelka). Plod kakavovca ima 30 semen, pod lupino je sladko sluzasto meso, ki obdaja vsako seme posebej. Čokolada se začne topiti pri 36,5 stopinjah, zato se nam v ustih hitro stopi.

Družinska čokoladnica ima na posestvu tudi mini živalski vrt z zeliščno potjo. Rastline so posajene tudi v odsluženih straniščnih školjkah in kopalnih kadeh. Imajo stare pasme živine. Videli smo alpake, lame, prašiče, koze, govedo, osle, bike, noje, race, gosi, purane, kokoši, peteline. Nato smo se ustavili na igralih, plezalih, gugalnicah iz posod od samokolnic, igralih s starimi igrami ipd. Pitno vodo smo črpali iz šterne (vodnjaka).

Sara Kavčič Horvat in Zarja Mahnič 6.a