TEDEN OTROKA - 2. 10. 2023 – 8. 10. 2023

»ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI«

 

Teden otroka je program Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), ki temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka.
Teden otroka smo na šoli obeležili z ustvarjalnimi delavnicami in pestrimi dejavnostmi, predvsem  od 1. do 5. razreda in v oddelkih podaljšanega bivanja.

Letošnja osrednja tema v Tednu otroka je bila poiskati » ZATO… na vaš ZAKAJ«.

Tema je bila izbrana, ker je najpogostejše otroško vprašanje »Zakaj«, kateremu sledi odgovor »Zato«. Z »Zakaji« in »Zatoji« želimo spodbuditi otroško radovednost in zanimanje za odkrivanje  in razumevanje sveta. 

V razredu smo se z otroki pogovorili o radovednosti, o tem, kaj jih zanima in zakaj jih to zanima ter kaj želijo izvedeti. V prvih razredih smo skupaj izbrali radovedna vprašanja: »Zakaj ima žirafa dolg vrat?«, »Zakaj ima pes rep?« in »Zakaj je mavrica barvna?«. Zanimive odgovore smo zbrali, zapisali, narisali in oblikovali knjigico ZAKAJČKOV, ki je  na ogled v šolski knjižnici. 

Drugošolci so prinesli v šolo najljubšo igračo in  se družili  s tretješolci  na koncertu v Kopru. Tretješolci so si pri pouku ogledali otroški film Kekec, se pogovarjali in igrali. Četrtošolci  so se pogovarjali in ustvarjali na temo tedna otroka, petošolci so prebrali odlomek Odprava zelenega zmaja, si ogledali film in ustvarjali strip. 

Učenci  od 3. do 9. razreda so bili en dan v tednu brez domačih nalog. Osmošolci in devetošolci so  mlajšim učencem od 1. do 3. razreda  prebrali zgodbo in se z njimi pogovarjali.

V Tednu otroka so se učenci v podaljšanem bivanju tudi preizkusili v družabnih igrah, tretješolci pa so pripravili kviz z vprašanji na temo »Morski pes«. 

Bilo je zanimivo in imeli smo se lepo.

 

Zbirali  smo prostovoljne prispevke za šolski sklad. Do  jesenskih počitnic še vedno zbiramo hrano za  zapuščene kužke in mucke.