ZGODBE O RIBIŠTVU SLOVENSKE ISTRE SKOZI ČAS

Glavna cilja projekta Zgodbe o ribištvu sta revalorizacija ribištva kot gospodarske, turistične in poklicne dejavnosti ter varstvo nesnovne kulturne dediščine na naših ribiških območjih. Po sledeh obmorskih značilnosti, z razvijanjem novih privlačnih, vključujočih in promocijskih dejavnosti ribištva v urbanem prostoru in podeželju občin (Ankaran, MO Koper, Izola, Piran) bo projekt povezal ribištvo s sredozemskim slogom življenja.

Z naslednjimi ribiškimi vsebinami bomo spodbudili in vključili učence v Zgodbe o ribištvu:

·        ribiški poklic in promocija ribištva med mladimi,

·        spoznavanje vloge žensk v predelavi rib v preteklosti,

·        obujanje tradicije življenja z morjem s poudarkom na kulinariki,

·        informiranje javnosti o doprinosu italijanske manjšine k ohranitvi ribištva,

·        priprava dvojezičnega ribiškega slovarčka in predstavitev poklicev povezanih z morjem.

Projektni partnerji bodo z osvežitvijo zgodovinskega spomina in z njim do današnjih dni povezanimi dejavnostmi gradili zgodbe o ribištvu, ki bodo povezale našo regijo z bližnjimi območji Sredozemlja. Pri ohranjanju ribiške nesnovne kulturne dediščine med mladimi in pri oblikovanju zavesti o Sloveniji kot morski državi s tem projektom sodeluje tudi naša šola.

Več o projektu na Zgodbe o ribištvu.

 

ZGODBE O RIBIŠTVU SLOVENSKE ISTRE SKOZI ČAS

Učenci so se projektu pridružili v/na:

1. Izdelavi glosarja ribiških izrazov.

2. Delavnici o ribištvu in življenju ob morju.

3. Likovnem natečaju - Na morju sem doma.

1. Izdelava glosarja ribiških izrazov

Z učenci 7.c oddelka smo v letu 2022 na šolo povabili našega upokojenega učitelja zgodovine, Zdravka Marenčiča, ki se je nekaj let preživljal tudi kot poklicni ribič. Pred kratkim je izdal knjigo o ribištvu (Zgodovina ribištva in Izole). Z njim smo po ogledu dokumentarnega filma o Delamarisu, poklepetali. Predstavil je zgodovino ribištva v priobalnih mestih, življenje ribiča, tehnike ribolova, pripomočke za ribolov,… . Njegovo bogato znanje so učenci izkoristili za izdelavo glosarja ribiških izrazov, ki na našem območju hitro izginjajo v pozabo, skupaj z upadom ribiške industrije.

2. Delavnica o ribištvu in življenju ob morju

Projekt so nam v šolski telovadnici skupaj z učenci OŠ Antona Ukmarja predstavili vodja projekta, dr. Lucija Čok in raziskovalci ZRS Koper. Učenci 5. r so pogovor nadaljevali z ribičem Renatom Bonjo. Prikazal jim je delo ribiča, ribolovne pripomočke,... . Na pomolu v Kopru so si ogledali tudi njegovo ribiško barko in pripomočke za lovljenje, vstopili so v kapitanovo kabino ter se na pomolu okrepčali z ribjimi dobrotami.

3. Likovni natečaj - Na morju sem doma.

Nekateri učenci 5. r so se natečaju pridružili z ustvarjanjem v različnih likovnih tehnikah. Večina si je za motiv izbrala sodobno ribiško ladjo, ter jo narisala na risalni list. Tri učenke so za izdelavo svoje »Trajnostne ribe« uporabile smeti, ki jih je naplavilo morje na obalo med Mesečevim zalivom in Belvederjem. Pri tem so svoje dodali tudi učenci 1.r, ki so na podlago nalepili še »prave ribe«. Izdelke na temo ribištva smo nato oddali v ZRS Koper.

Povezava do projekta:

http://zgodbeoribistvu.si/sl/na-morju-sem-doma/